уторак, 20. октобар 2009.

Samojed


Samojed

Zemlja podrijetla je Rusija, Zapadni Sibir. Ime je dobio prema sibirskom nomadskom plemenu Samojeda. Izvorni naziv je Samojedskaja sabaka. U Englesku je stigao 1889. posredstvom KIlburna Scotta. Pripadnici te engleske loze su rašireni po cijelom svetu. Istraživači Ernest Shlacketon i Fridtjof Nansef su ih koristili pri ekspedicijama na Severni pol.

Karakteristike

Mužjak je dug 57 cm (a težak od 20 do 32,5 kg), a ženka 53 cm (doseže težinu od 17 do 25 kg); odstupanja od 3 cm su dopuštena.

Vanjska dlaka mu je gruba i strši, dok je poddlaka gusta i mekana; boja je bela, kremasta ili bijela s oznakama boje biskvita.

Druga obilježja su mu široka glava, bademaste oci, dugački, bogato odlakani rep koji nosi preko ledja i debele usi - polukružne na vrhu i ne previše velike.

Prosječan životni vijek samojeda je od 12 do 16 godina.

Narav i nega

Veseo je, ljubazan, inteligentan i relativno uslužan, ali ne i "ropski odan", zna biti izuzetno tvrdoglav, osjećajan i drag, dominantan i oprezan, privržen. Vrlo je zaigran i ostaje zaigran do duboke starosti. Voli lajati. Nije osobito dobar čuvar. Živi u kuci s vlasnicima i dobro se slaže s decom. Potrebno mu je puno kretanja. Njega dlake je vrlo zahtjevna, pri češljanju treba paziti da mu se ne ošteti poddlaka.

2 коментара: